Skip to main content

Woningmarkt krapper dan ooit deze eeuw, nieuwbouwwoning kost ruim vier ton

Het is bekend dat er een extreme krapte is op de woningmarkt en dat is hard te merken aan hoe snel een woning verkocht wordt en hoe hoog de vraag is naar een woning. Voor een nieuwbouw- en bestaande woning steeg de verkoopprijs met 9% tegenover vorig jaar.

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat in het tweede kwartaal van 2020 slechts 7.200 nieuwbouwwoningen en –kavels verkocht zijn, dit is een stijging van 8% tegenover vorig jaar. De verkoopprijs van een nieuw koopwoning steeg tot €401.000.

In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen viel het aantal verkochte bestaande woningen terug met 4% in het tweede kwartaal. 52% van de bestaande woningen werden boven de vraagprijs verkocht. Er werd gemiddeld €335.000 betaald en dat is 9% meer dan een jaar geleden.

Volgens gegevens van NVM-makelaars kon een potentiële koper kiezen uit 2,7 woningen. “Er is sprake van een zéér krappe markt. In 2020 is de woningmarkt krapper dan ooit eerder deze eeuw.” Aldus NVM-makelaars.

Er moeten volgens hen “substantieel” meer woningen worden gebouwd. “Dit vraagt om stevige regie van met name het Rijk”, vindt NVM-voorzitter Onno Hoes. “Een eigen minister van wonen in een volgend kabinet is van groot belang.”

Leave a Reply

× Chat met ons!
Geverifieerd door MonsterInsights