Skip to main content

Invloed inflatie op vermogen

Sparen is nog nooit zo ongunstig geweest in de afgelopen decennia. We hebben te maken met stijgende inflatie, stijgende rente en (net) geen positieve rente op uw spaargeld. In oktober 2022 bedroeg de inflatie 16,8% volgens de berekeningen van de CBS. Deze berekening, wat ook de CPI heet, vertaalt zich in hoe duur het leven is geworden tegenover dezelfde maand het jaar ervoor. Dit terwijl de spaarrente nauwelijks is gestegen. Wat moet je dan doen?

Tot de spaarrente ten minste even hoog is als de inflatie is sparen een verloren zaak. Tot die tijd moet je geld op uw spaarrekening of elders op een bankrekening zien te investeren in iets wat de bank niet kan bij printen of invloed op heeft. Dan denk je snel aan zogenaamd ‘Hard Assets’. Goede voorbeelden van ‘Hard Assets’ zijn goud, zilver, andere grondstoffen en grond zelf. Ik benoem huizen bewust niet omdat de huizenprijzen bepaald worden door door de bank bepaalde hypotheekrente. Met andere woorden hebben banken een invloed op huizenprijzen door middel van de rente die ook bepaald wordt door inflatie of deflatie, waardoor inflatie of deflatie dan weer bepaald wordt door de centrale bank door het onder controle houden van de geldhoeveelheid in de economie. Hoe groter de geldhoeveelheid, hoe hoger de inflatie, hoe minder het geld waard wordt.

Even ter illustratie, in de maand oktober 2022 was de inflatie 16,8%. Dat wil zeggen dat een vol mandje in de supermarkt ter waarde van 100 euro in oktober 2021 nu in oktober 2022 het zelfde mandje 116,8 euro kost. Natuurlijk is dit alleen een voorbeeld en wordt de CPI ook bepaald door onder anderen diensten en niet te vergeten uw energiefactuur.

Al met al wordt het leven stilaan onbetaalbaar. Wat moet je dan als je nog een vermogen bezit? Even ter verduidelijking: Onder vermogen spreken we over geld dat stil staat. Je hebt altijd een buffer nodig om de rekeningen te kunnen betalen. 

Als we kijken naar aandelen, beleggingsfondsen en obligaties, lijkt wel alles in elkaar te storten. Ook beginnen huizenprijzen te dalen als we het vergelijken met de maand ervoor. Zo zijn de huizenprijzen in het derde kwartaal gedaald met 5,8% tegenover het tweede kwartaal . Eigenlijk is het antwoord op de vraag heel simpel. Kijk wat De Nederlandse Bank doet. Koop wat zij kopen, want de taak van de DNB is namelijk het beschermen van het financiële stelsel. Dat doen ze door het vermogen van de DNB te beschermen. Omdat de enige aandeelhouder van de DNB het Nederlandse overheid is, kan je ook kijken wat zij doen. Dat is veel grond kopen in heel Nederland, vooral in Amsterdam.

Het is dus heel verstandig om grondig onderzoek te doen hoe het systeem werkt en wat inflatie met uw vermogen doet. Een grondpropositie is hierbij onmisbaar in uw portfolio.

Bronnen: CBS, NVM

Leave a Reply

× Chat met ons!
Geverifieerd door MonsterInsights