Skip to main content

“We zien enorme kansen”

Stadsdeel Noord is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid. Zo komt het voor op internationale lijstjes van populaire buurten en is het stadsdeel in amper tien jaar tijd van 87.000 naar meer dan 100.000 inwoners gegroeid. Noord is kortom niet langer het onbeminde en achtergebleven stadsdeel van weleer.

Maar als het over Noord gaat ligt de focus voornamelijk op het hippe populaire Noord aan het IJ. Zoals het EYE filmmuseum of de cultuur op de NDSM en de zelfbouwkavels in de Buiksloterham.

De aandacht voor Noord stopt sowieso bij de ringweg A10. Een ‘onwenselijke scheidingswand’ vindt het ontwerpteam Noordelijke Stadsrand. Zij zien ter hoogte van het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN) ruimte voor een ‘stadsbordes van Landelijk Noord’ met op de kop daarvan een cultuurgebouw. ‘Vergelijkbaar met filmmuseum EYE aan het IJ.’

Vijf ontwerpteams kregen als opdracht uit te zoeken hoe de stadsranden beter te betrekken bij de stad.
Het team vindt dus dat Landelijk en Stedelijk Noord met de ruggen naar elkaar toe staan.

‘Alsof stedelijk Noord het mooie Waterland niet mag zien. En omgekeerd, alsof Waterland stedelijk Noord niet mag zien.’ Ze zien een oplossing in het bouwen van 10.000 extra woningen in de ‘ongebruikte restruimte aan de noordelijke stadsrand.’

Op deze manier, beredeneren ze, wordt niet alleen de druk op het centrum verlicht, maar wordt door gebruik van die ongebruikte restruimte honderd hectare nieuwe natuur toegevoegd.

 

Leave a Reply

× Chat met ons!
Geverifieerd door MonsterInsights