Skip to main content

Doortrekken Noord-Zuidlijn naar Zaanstad en Purmerend

Aan het eind van dit jaar is de probleemanalyse om de uitbreiding van de Noord-Zuidlijn naar Zaanstad en Purmerend afgerond.
Dat liet wethouder Eveline Tijmstra weten middels
een brief waarin staat dat het idee nog steeds aanwezig is om de metrolijn door te trekken. De resultaten van de analyse zullen bepalen of er nog verder onderzoek nodig is.

Het idee om de Noord-Zuidlijn vanuit Amsterdam-Noord door te trekken naar Purmerend en Zaanstad was er al langer. De Vervoerregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de ambtenaren van alle betrokken steden zouden de mogelijkheid tot het doortrekken van de metro onderzoeken. De Vervoerregio Amsterdam en provincie Noord-Holland zullen de kosten van dit onderzoek dekken.
Goede bereikbaarheid noodzakelijk
Volgens de wethouder is het noodzakelijk om een goede verbinding te hebben tussen Purmerend en Amsterdam. Ze benadrukt de groei van de bevolking in Purmerend en de werkgelegenheid in de stad.
Het is dus noodzakelijk om een goed openbaar vervoer te
hebben tussen Purmerend en Amsterdam. Ook Gemeente Zaanstad staat helemaal achter het doortrekken van de metro naar Zaanstad. Nog voor de opening van de Noord-Zuidlijn zei burgemeester Jan Hamming dat het doortrekken van de metro naar Zaanstad vanzelfsprekend is. “We ontkomen er niet aan om daarover na te gaan denken”, zei hij toen.
Verder doortrekken naar Hoorn
Aanvankelijk was er ook in West-Friesland het idee om de lijn verder door te trekken richting Hoorn. Vorig jaar werd echter duidelijk dat deze ambitie er voorlopig niet is. “Ik denk dat we eerst richting Zaanstad moeten kijken, omdat daar problemen zijn met de bereikbaarheid en de leefbaarheid”, zei gedeputeerde Ilse Zaal van D66 Noord-Holland destijds. “Als dit een succes blijkt te zijn, dan kunnen we altijd in een volgende periode (na 2023, red) verder gaan kijken. Het is nogal een ambitieus plan, dus laten we het stap voor stap doen”. Na de probleemanalyse, dat eind dit jaar afgerond zou moeten zijn, komen de statenleden van de provincie en de raadsleden van Purmerend, Zaanstad en Amsterdam bijeen om over de resultaten van het onderzoek te spreken en het verder uit te werken.

Bron: NHnieuws

Leave a Reply

× Chat met ons!
Geverifieerd door MonsterInsights